top of page

Dostatek informací v čekárně



Lidé jsou zvědaví a rádi vidí do "kuchyně". Jasně, ve zdravotnictví to není možné, a proto jim vybrané informace z ordinace musí zprostředkovávat recepční.


Všichni dobře víme, že komunikace zabarvená všemožnými emocemi, je komplikovaná. Pacient, který dlouho a bez informací čeká až na něj přijde řada přemýšlí nad tím, jestli se o něm ví, jestli by se neměl připomenout, jestli ho někdo nepředběhl, roste v něm pocit nespokojenosti, frustrace a je ve stresu.


Stejně je to i na druhé straně, když personál ordinace nemá informaci, co se děje v čekárně nebo proč mu z čekárny do ordinace chodí naštvaní pacienti. Výsledkem je pak to, že se čekárna stává nepříjemným místem, do kterého se bojí vstoupit jak pacienti, tak personál. Je to zbytečné, vrhá to stín na kvalitní práci lékařů a pacienti se zdravotníkům zdají být "otravnými". Celá tato nepohoda pramení ze špatně informované čekárny.

 

Jak správně informovat čekající a jak správně předávat informace mezi ordinací a čekárnou je obsahem našich individuálních i skupinových kurzů.


--Jakub Halíř


bottom of page